Jadłospis
My o nasze dzieci dbamy i takie dania w tym tygodniu polecamy:
Jadłospis od 15.09.2025r. do 19.09.2025r.
dzień tygodnia | śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|---|
poniedziałek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza jaglana (30g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser żółty (20g), szpinak (10g), papryka czerwona (20g), herbata wiśniowa, Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g), Alergeny: brak | zupa jarzynowa z natką pietruszki: bulion (200g), warzywa (50g), ziemniaki (30g), kalafior (30g), natka pietruszki (2g) II dania: kasza gryczana z gulaszem: kasza gryczana (60g), szynka wieprzowa (80g), cebula (20g), mąka żytnia (10g), surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony (50g), jabłko (30g), cebula (5g), olej rzepakowy (5g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | kisiel wyrób własny: mieszanka owoców mrożonych (50g), woda (80g), skrobia ziemniaczana (20g), chrupki kukurydziane (30g), Alergeny: 1 |
wtorek | zupa mleczna: mleko 3,2%(200g), płatki owsiane (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), masło (5g), wędlina (20g), pomidor (20g), sałata (5g), herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony(100g), marchewka do gryzienia (50g), Alergeny: brak | zupa ogórkowa z natką pietruszki: bulion (200g), warzywa (50g), ogórek kiszony (30g), natka pietruszki (2g) II danie: czerwone naleśniki z serem i polewą jogurtowo-waniliowa: mąka (50g), mleko 3,2% (30g), jajko (20g), olej rzepakowy (15g), jogurt grecki (80g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | kanapka: bułka graham (35g), masło (5g), wędlina (20g), pomidor (20g), ogórek świeży (20g), herbata z dzikiej róży (150g), Alergeny: 1,3,7 |
środa | zupa mleczna: mleko 3,2 % (200g), płatki ryżowe (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), pasta jajeczna (30g), jajko (20g), pomidor (20g), szczypior (2g), herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | mięta do picia (100g), wafle kukurydziane (15g), Alergeny: brak | zupa zacierkowa i natką pietruszki: bulion (200g), makaron zacierki (10g), ziemniaki (20g), jajko (20g), natka pietruszki (2g), II danie: kasza jęczmienna z pulpetem w sosie pomidorowym: kasza jęczmienna (70g), filet z indyka (80g), jajko (10g), mąka (10g), koncentrat pomidorowy (25g), surówka: warzywa na parze: fasolka szparagowa (80g), kompot z owoców mieszanych (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | sałatka owocowa: jabłko (25g), gruszka (25g), kiwi (25g), morela (25g), banan (25g), pomarańcza (25g), bułka graham (35g), masło (5g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
czwartek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), makaron zacierki (30g), kanapka: chleb pszenno-żytni (35g), masło (5g), szynka (20g), szpinak (30g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), mandarynka (50g), Alergeny: brak | zupa grochowa z natką pietruszki: bulion (200g), włoszczyzna (30g), ziemniaki (20g), groch (20g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki z koperkiem i kotlet z jaja: ziemniaki (80g), koper (2g), jajko (60g), cebula (10g), otręby owsiane (10g), olej rzepakowy (15g), surówka z buraków: burak gotowany (60g), cebula (15g), jabłko (20g), majonez (5g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | racuszki z jabłkiem: mąka (30g), jaja (20g), drożdże (5g), mleko (30g), jabłka (20g), olej rzepakowy (5g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
piątek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza manna (30g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser biały (40g), brzoskwinia (30g), herbata wiśniowa Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g), Alergeny: brak | zupa żurek: bulion (200g), włoszczyzna (40g), natka (2g), żurek (1g), II danie: łazanki z mięsem i kapustą: kapusta kiszona (40g), mięso wołowe (60g), cebula (10g), makaron łazanki (40g), surówka: jabłko (100g), kompot wieloowocowy(150g), Alergeny: 1,3,7,9 | muffinki czekoladowe: mąka pszenna (35g), kakao (5g), jajko (20g), olej rzepakowy (5g), mleko 3,2% (150g), Alergeny: 1,3,7 |
Używane przyprawy
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |