Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

My o nasze dzieci dbamy i takie dania w tym tygodniu polecamy:

Jadłospis od 15.09.2025r. do 19.09.2025r.

dzień tygodnia

śniadanie

II śniadanie

obiad

podwieczorek

poniedziałek

zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza jaglana (30g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser żółty (20g), szpinak (10g), papryka czerwona (20g), herbata wiśniowa,

Alergeny: 1,3,7

sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g),

Alergeny: brak

zupa jarzynowa z natką pietruszki: bulion (200g), warzywa (50g), ziemniaki (30g), kalafior (30g), natka pietruszki (2g) II dania: kasza gryczana z gulaszem: kasza gryczana (60g), szynka wieprzowa (80g), cebula (20g), mąka żytnia (10g), surówka z ogórka kiszonego: ogórek kiszony (50g), jabłko (30g), cebula (5g), olej rzepakowy (5g), kompot wieloowocowy (150g),

Alergeny: 1,3,7,9

kisiel wyrób własny: mieszanka owoców mrożonych (50g), woda (80g), skrobia ziemniaczana (20g), chrupki kukurydziane (30g),

Alergeny: 1

wtorek

zupa mleczna: mleko 3,2%(200g), płatki owsiane (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), masło (5g), wędlina (20g), pomidor (20g), sałata (5g), herbata truskawkowa (150g),

Alergeny: 1,3,7

sok świeżo tłoczony(100g), marchewka do gryzienia (50g),

Alergeny: brak

zupa ogórkowa z natką pietruszki: bulion (200g), warzywa (50g), ogórek kiszony (30g), natka pietruszki (2g) II danie: czerwone naleśniki z serem i polewą jogurtowo-waniliowa: mąka (50g), mleko 3,2% (30g), jajko (20g), olej rzepakowy (15g), jogurt grecki (80g), kompot wieloowocowy (150g),

Alergeny: 1,3,7,9

kanapka: bułka graham (35g), masło (5g), wędlina (20g), pomidor (20g), ogórek świeży (20g), herbata z dzikiej róży (150g),

Alergeny: 1,3,7

środa

zupa mleczna: mleko 3,2 % (200g), płatki ryżowe (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), pasta jajeczna (30g), jajko (20g), pomidor (20g), szczypior (2g), herbata truskawkowa (150g),

Alergeny: 1,3,7

mięta do picia (100g), wafle kukurydziane (15g),

Alergeny: brak

zupa zacierkowa i natką pietruszki: bulion (200g), makaron zacierki (10g), ziemniaki (20g), jajko (20g), natka pietruszki (2g), II danie: kasza jęczmienna z pulpetem w sosie pomidorowym: kasza jęczmienna (70g), filet z indyka (80g), jajko (10g), mąka (10g), koncentrat pomidorowy (25g), surówka: warzywa na parze: fasolka szparagowa (80g), kompot z owoców mieszanych (150g),

Alergeny: 1,3,7,9

sałatka owocowa: jabłko (25g), gruszka (25g), kiwi (25g), morela (25g), banan (25g), pomarańcza (25g), bułka graham (35g), masło (5g), herbata malinowa (150g),

Alergeny: 1,3,7

czwartek

zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), makaron zacierki (30g), kanapka: chleb pszenno-żytni (35g), masło (5g), szynka (20g), szpinak (30g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150),

Alergeny: 1,3,7

sok świeżo tłoczony (100g), mandarynka (50g),

Alergeny: brak

zupa grochowa z natką pietruszki:  bulion (200g), włoszczyzna (30g), ziemniaki (20g), groch (20g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki z koperkiem i kotlet z jaja: ziemniaki (80g), koper (2g), jajko (60g), cebula (10g), otręby owsiane (10g), olej rzepakowy (15g), surówka z buraków: burak gotowany (60g), cebula (15g), jabłko (20g), majonez (5g), kompot wieloowocowy (150g),

Alergeny: 1,3,7,9

racuszki z jabłkiem: mąka (30g), jaja (20g), drożdże (5g), mleko (30g), jabłka (20g), olej rzepakowy (5g), herbata malinowa (150g),

Alergeny: 1,3,7

piątek

zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza manna (30g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser biały (40g), brzoskwinia (30g), herbata wiśniowa

Alergeny: 1,3,7

sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g),

Alergeny: brak

zupa żurek: bulion (200g), włoszczyzna (40g), natka (2g), żurek (1g), II danie: łazanki z mięsem i kapustą: kapusta kiszona (40g), mięso wołowe (60g), cebula (10g), makaron łazanki (40g), surówka: jabłko (100g), kompot wieloowocowy(150g),

Alergeny: 1,3,7,9

muffinki czekoladowe: mąka pszenna (35g), kakao (5g), jajko (20g), olej rzepakowy (5g), mleko 3,2% (150g),

Alergeny: 1,3,7

Używane przyprawy

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.

Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

Lp.

Alergen wg rozporządzenia

Produkty

1.

zboża zawierające gluten

pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut 

2.

skorupiaki i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie

3.

jaja i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie

4.

ryby i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie 

5.

orzeszki ziemne

arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie 

6.

soja i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie

7.

mleko i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie

8.

orzechy

migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie

9.

seler i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie 

10.

gorczyca i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie

11.

nasiona sezamu i produkty pochodne

produkty przygotowane na ich bazie

12.

dwutlenek siarki

np. w owocach suszonych, 

13.

łubin

produkty przygotowane na ich bazie 

14.

mięczaki

produkty przygotowane na ich bazie