Jadłospis
My o nasze dzieci dbamy i takie dania w tym tygodniu polecamy:
Jadłospis od 17.11.2025r. do 21.11.2025r.
dzień tygodnia | śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek |
|---|---|---|---|---|
poniedziałek | Kakao na mleku: mleko 3,2% (200g), kakao (5g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser żółty (20g), szpinak (10g), papryka czerwona (20g), herbata wiśniowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g), kalarepa (40g) Alergeny: brak | zupa barszcz biały: bulion (200g), włoszczyzna (40g), natka (2g), barszcz biały (1g), II danie: łazanki z mięsem i kapustą: kapusta kiszona (40g), mięso wołowe (60g), cebula (10g), makaron łazanki (40g), surówka: jabłko (100g), kompot wieloowocowy (150g) Alergeny: 1,3,7,9 | kisiel wyrób własny: mieszanka owoców mrożonych (50g), woda (80g), skrobia ziemniaczana (20g), chrupki kukurydziane (20g), Alergeny: 1 |
wtorek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), płatki owsiane (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), masło (5g), wędlina (20g), papryka czerwona (20g), sałata (5g), herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | woda z cytryną (100g), marchewka do gryzienia (50g), gruszka (80g), Alergeny: brak | krem dyniowy z groszkiem ptysiowym: bulion warzywny (150g), dynia (40g), groszek ptysiowy (5g), ziemniaki (20g), mleko kokosowe (5g), II danie: ziemniaki z koperkiem i filetem rybnym: ziemniaki (60g), filet z miruny (80g), jajko (20g), otręby owsiane (10g), olej rzepakowy (5g), surówka z pora: por (60g), marchewka (20g), jabłko (30g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,4,7,9 | kanapka: bułka graham (35g), masło (5g), pasztet pieczony (20g), pomidor (20g), ogórek kanapkowy (20g), herbata z dzikiej róży (150g), Alergeny: 1,3,7 |
środa | zupa mleczna: mleko 3,2 % (200g), płatki ryżowe (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), pasta jajeczna (30g), jajko (20g), papryka (20g), ogórek kanapkowy (20g), herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | mięta do picia (100g), wafle kukurydziane (15g), jabłko (80g), Alergeny: brak | zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty i natką pietruszki: bulion (200g), kapusta słodka (40g), śmietana 18% (5g), natka pietruszki (2g), II dania: kasza jęczmienna i pieczeń wieprzowa w sosie koperkowym: kasza jęczmienna (60g), mięso z szynki (80g), jajko (10g), bułka (10g), koper (2g), cebula (3g), mąka pszenna (2g), śmietan 18% (5g), surówka warzywa na parze: fasolka szparagowa (50g), marchewka mini (50g), jabłko (80g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | bułka z masłem (40g), serek danio (130g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
czwartek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), makaron zacierki (30g), kanapka: chleb pszenno-żytni (35g), masło (5g), szynka (20g), szpinak (30g), pomidor (20g), herbata z cytryną (150g), Alergeny: 1,3,7 | lemoniada pomarańczowa (100g), mandarynka (50g), marchewka do gryzienia (40g), Alergeny: brak | zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki: bulion (200g), włoszczyzna (30g), pieczarki (40g), ziemniaki (20g), śmietana 18% (5ml), natka pietruszki (2g) II danie: pyzy z białym serem, polewa jogurtowo-truskawkowa: ziemniaki (50g), biały ser (50g), jogurt (80g), truskawki (30g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | racuszki z jabłkiem: mąka (30g), jaja (20g), drożdże (5g), mleko (30g), jabłka (20g), olej rzepakowy (5g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
piątek | kawa inka na mleku: mleko 3,2% (200g), kawa inka (5g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser biały (40g), brzoskwinia (30g), kiwi (40g), herbata wiśniowa, Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g), wafle serowe (22g), Alergeny: brak | zupa grochowa z natką pietruszki: bulion (200g), włoszczyzna (30g), ziemniaki (20g), groch (20g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki i filet z kurczaka panierowany w sezamie kurczaka: ziemniaki (80g), koperek (2g), filet z kurczaka (80g), jajko (10g), otręby żytnie (10g), sezam (2g), surówka marchewka z groszkiem: marchewka (60g), groszek zielony (30g), jabłko (80g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | galaretka owocowa: galaretka o smaku agrestowo-cytrynowym, truskawki (20g), ciastka owsiane (16g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
Używane przyprawy
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
|---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |
