Jadłospis
My o nasze dzieci dbamy i takie dania w tym tygodniu polecamy:
Jadłospis od 19.05.2025 do 23.05.2025
dzień tygodnia | śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|---|
poniedziałek | zupa mleczna: mleko 3,2% (150g), płatki owsiane (30g), kanapka: chleb ciemny (40g), masło (5g), ser biały (20g), brzoskwinia (40g), papryka czerwona (20g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony(100g), jabłko (80g), Alergeny: brak | zupa jarzynowa z natką pietruszki: bulion (200g), warzywa (50g), ziemniaki (30g), mieszanka warzywna (30g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki i filet z kurczaka w chrupiącej panierce: ziemniaki (80g), filet z kurczak (80g), jajko (10g), płatki kukurydziane (20g), sezam (5g), surówka: warzywa na parze: marchewki mini (50g), brokuł (50g), jabłko (80g) , kompot owocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | budyń z sokiem malinowym: mleko 3,2% (150g), budyń (5g), sok malinowy (5g), banan (90g), herbata jeżynowa (150g), Alergeny: brak |
wtorek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), płatki jęczmienne (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), szynka (20g), papryka czerwona (20g), sałata (5g), herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), marchewka do gryzienia (60g), humus (10g), Alergeny: 8 | zupa barszcz ukraiński z fasolą i natką pietruszki: bulion (200g), buraki (30g), śmietana 18% (20g), ziemniaki (20g), fasola (20g), natka pietruszki (2g), II danie: pierogi z serem polewa jogurtowa: ser garwoliński (60g), jajko (20g), mąka pszenna (30g), jogurt grecki (80g), surówka: marchewka (60g), jabłko (20g), żurawina (10g), kompot z owoców mieszanych (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | kanapka: bułka ciemna (35g), masło (5g), kabanos (30g), papryka czerwona (20g), herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7 |
środa | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza kukurydziana (30g), kanapka: chleb ciemny (35g), masło (5g), jajko (40g), majonez (5g), szczypior (2g), ogórek świeży (20g), herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7 | mięta do picia (100g), wafle kukurydziane (30g), Alergeny: brak | zupa krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki: wywar warzywny (200g), (30g), ziemniaki (30g), przyprawy (2g), natka pietruszki (2g), kasza jaglana (30g), II danie: makaron z sosem spaghetti: makaron (50g), mięso wieprzowe (30g), marchewka (20g), cebula (10g), olej rzepakowy (5g), koncentrat pomidorowy (25g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | sałatka owocowa: jabłko (25g), gruszka (25g), kiwi (25g), banan (25g), brzoskwinia (25g), bułka graham (35g), masło (5g), herbata (150g), Alergeny: 1,3,7 |
czwartek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), makaron zacierki (30g), kanapka: chleb pszenno-żytni (35g), masło (5g), szynka (20g), rzodkiewka (20g), ogórek zielony (20g), herbata z cytryną(150), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g), Alergeny: brak | krem dyniowy z groszkiem ptysiowym: bulion warzywny (150g), dynia (40g), groszek ptysiowy (5g), ziemniaki (20g), mleko kokosowe (5g), II danie: ziemniaki z koperkiem i filetem rybnym: ziemniaki (60g), filet miruny (80g), jajko (20g), otręby owsiane (10g), olej rzepakowy (5g), surówka z kapusty czerwonej: kapusta czerwona (60g), marchewka (20g), jabłko (30g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,4,7,9 | zebra bananowa: mąka (35g), jajko (20g), olej rzepakowy (5g), banan (20g), kakao (2g), mleko 3,2% (150g), Alergeny: 1,3,7 |
piątek | zupa mleczna płatki kukurydziane: mleko 3,2% (200g), kasza kukurydziana (20g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), szynka (20g), papryka (20g), szpinak (10g), herbata wiśniowa Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), jabłko (80g), Alergeny: brak | zupa barszcz biały: bulion (200g), włoszczyzna (40g), natka (2g), barszcz biały (1g), II danie: łazanki z mięsem i kapustą: kapusta kiszona (40g), mięso wołowe (60g), cebula (10g), makaron łazanki (40g), surówka: jabłko (100g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9 | jogurt z musli owocowym: jogurt grecki (100g), musli (50g), banan (60g), rodzynki (5g), żurawina (5g), morela (5g), herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7 |
Używane przyprawy
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |