Jadłospis
My o nasze dzieci dbamy i takie dania w tym tygodniu polecamy:
Jadłospis od 20.10.2025r. do 24.10.2025r.
dzień tygodnia | śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek |
|---|---|---|---|---|
poniedziałek | kawa inka na mleku: mleko 3,2% (150g), kawa inka (5g), kanapka: chleb kanapkowy (35g), masło (5g), szynka (20g), papryka czerwona (20g), sałata (2g) herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), mandarynka (60g), jabłka (80g), Alergeny: brak | zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki: wywar mięsno warzywny (200g), kasza jęczmienna (20g), ziemniaki (30g), natka pietruszki (10g), II danie: makaron z polewą serowo-truskawkowo-jogurtową: makaron piórka (50g), jogurt grecki (50g), truskawki (40g), ser twarogowy (30g), miód (3g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7 | zapiekanka z szynką i serem: chleb tostowy (40g), masło (5g), szynka (20g), ser żółty (20g),herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7 |
wtorek | zupa mleczna: mleko 3,2 % (200g), kasza kukurydziana (30g), kanapka: chleb kanapkowy (35g), masło (5g), pasta jajeczna: jajko (30g), musztarda (2g), majonez (3g), pomidor (20g), szczypior (2g), rzodkiewka (10g) herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), marchewka do gryzienia (80g), kalarepa (40g), humus (5g), Alergeny: 11 | zupa rosół z makaronem i natką pietruszki: woda (150g), kurczak, (40g), indyk (40g), szponder (40g), makaron nitki (30g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki z koperkiem i kurczak szarpany w sosie: ziemniaki (60g), kurczak (80g), cebula (20g), mąka (2g), marchewka (20g), surówka: marchewka mini na parze (80g), masło (5g), ogórek kiszony w słupku (50g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7 | racuchy z jabłkiem: mąka (30g), drożdże (5g), mleko 18% (20g), jabłka (30g), olej rzepakowy (20g), cukier puder (3g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
środa | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), płatki kukurydziane (30g), kanapka z szynką: chleb staropolski (35g), masło (5g), szynka (20g), papryka (20g), szpinak (2g), herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7 | napar z mięty (100g), herbatniki bebe (15g), śliwki (60g), Alergeny: brak, | zupa barszcz biały z jajkiem i natką pietruszki: wywar warzywny (200g), ziemniaki (20g), barszcz biały (2g), jajko (20g), śmietana 18% (5g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki i polędwiczki z miruny: ziemniaki (60g), koper (2g), miruna (80g), jaja (20g), otręby (5g), olej rzepakowy (5g), surówka z pora: por (50g), marchew (30g), jabłko (20g), majonez (5g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,4,7,9 | krem z kaszy manny z musem truskawkowym: mleko 3,2% (150g), kasza manna (40g), jajko (20g), masło (5g), mus z truskawek (30g), lemoniada z cytryny (150g), Alergeny: 1,3,7 |
czwartek | kakao na mleku: mleko 3,2% (150g), kakao (5g), kanapka: chleb pszenno-żytni (35g), masło (5g), ser żółty (20g), rzodkiewka (20g), ogórek świeży (20g), herbata z cytryną (150), Alergeny: 1,3,7 | sok świeżo tłoczony (100g), gruszka (60g), herbatniki bebe Alergeny: brak, | zupa zacierkowa z natką pietruszki: bulion (200g), włoszczyzna (30g), ziemniaki (20g), zacierki (30g), śmietana 18% (5g), natka pietruszki (2g), II danie: kasza gryczana z gulaszem wieprzowym: szynka b/k (80g), cebula (10g), mieszanka leczo (10g), mąka ziemniaczana (10g) surówka: mizeria (80g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9
| sałatka owocowa: jabłko (25g), gruszka (25g), kiwi (25g), morela (25g), banan (25g), pomarańcza (25g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 1,3,7 |
piątek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza manna (20g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), szynka (20g), papryka (20g), ogórek zielony (20g ), herbata wiśniowa (150g), Alergeny: 1,3,7 | lemoniada z cytryną (100g), jabłko (80g), chrupki kukurydziane, Alergeny: brak, | zupa fasolowa z natką pietruszki: bulion (200g), włoszczyzna (30g), ziemniaki (20g), fasola (20g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki z koperkiem i kotlet z jajka: ziemniaki (80g), koper (2g), jajko (60g), cebula (10g), otręby owsiane (10g), olej rzepakowy (15g), surówka z buraków: burak gotowany (60g), cebula (15g), jabłko (20g), majonez (5g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7,9
| muffinki brzoskwiniowe: mąka pszenna (35g), jajko (20g), olej rzepakowy (5g), brzoskwinia (10g), mleko 3,2% (150g), Alergeny: 1,3,7 |
Używane przyprawy
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
|---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |
