Jadłospis
My o nasze dzieci dbamy i takie dania w tym tygodniu polecamy:
Jadłospis od 10.02.2025 do 14.02.2025
dzień tygodnia | śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek |
---|---|---|---|---|
poniedziałek | Zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), makaron gwiazdki (30g), kanapka: chleb kanapkowy (35g), masło (5g), szynka królewska (20g), papryka czerwona (20g), ogórek świeży (20g), herbata truskawkowa (150g), Alergeny: 1,3,7,12. | sok świeżo tłoczony(100g), kalarepa (30g), humus z ciecierzycy (20g), Alergeny: 8. | Zupa szczawiowa z jajkiem i natką pietruszki: wywar mięsno warzywny (200g), szczaw (30g), ziemniaki (50g), jajko (20g), śmietana18% (10g), mleko 3,2 % (50g), natka pietruszki (10g), II danie: placki z cukinii i dip jogurtowy: cukinia (60g), ziemniaki 20g), jajko (20g)cebula (10g), mąka pszenna (5g), marchewka (20g), olej rzepakowy (20g), jogurt grecki (50g), ogórek świeży (20g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,7. | Zapiekanka z szynką i serem: chleb tostowy (40g), masło (5g), szynka (20g), ser żółty (20g),herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7. |
wtorek | zupa mleczna: mleko 3,2 % (200g), płatki czekoladowe (50g), kanapka: chleb kanapkowy (35g), masło (5g), ser żółty(20g), ogórek świeży (20g), rzodkiewka (20g), herbata malinowa(150g), Alergeny: 1,3,7. | sok świeżo tłoczony(100g), jabłko (80g), Alergeny: brak. | Zupa/krem z brokuł z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki): włoszczyzna (75g), bulion (200g), brokuł (40g), śmietana 18% (5g), natka pietruszki (2g), groszek ptysiowy (30g), II danie: zapiekanka makaronowa z mięsem z indyka: makaron razowy (60g), jaja (20g), mleko 3,2% (20g), szpinak (20g), mieszanka warzywna leczo (50g), indyk (60g), olej rzepakowy (2g), kompot z owoców mieszanych (150g), Alergeny: 1,3,7. | kanapka: bułka graham z masłem(40g), bułka graham (35g), masło (5g), miód (20g), mleko na gorąco (150), Alergeny: 1,3,7. |
środa | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), płatki owsiane (30g), kanapka z szynką: chleb staropolski (35g), masło (5g), szynka gotowana (20g), pomidor (20g), rzodkiewka (20g), szczypior (2g), herbata owoce leśne(150g), Alergeny: 1,3,7. | mięta do picia (100g), wafle kukurydziane (15g), Alergeny: brak. | zupa kalafiorowa z natką pietruszki: bulion (200g), warzywa (50g), ziemniaki (30g), kalafior (30g), śmietana 18% (5g), natka pietruszki (2g) II dania: kluski śląskie z bitkami ze schabu: ziemniaki (60g), schab b/k (80g), cebula (10g), mąka (5g), olej rzepakowy (5g), surówka: jarzynka z buraków (50g), jabłko (80g), kompot wieloowocowy(150g), Alergeny: 1,3. | Kem z kaszy mannej z sokiem malinowym: mleko 3,2% (150g), kasza manna (40g), jajko (20g), masło (5g), sok malinowy (30g), lemoniada z cytryny, miodu i pomarańczy (150g), cytryna (3g), pomarańcza (5g), miód (3g) Alergeny: 1,3,7. |
czwartek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), kasza kukurydziana (20g), kanapka: chleb pszenno-żytni (35g), masło (5g), jajko gotowane (30g), pomidor (20g), szczypior (20g), herbata z cytryną(150), Alergeny: 1,3,7. | sok świeżo tłoczony(100g), jabłko (80g), Alergeny: brak. | Zupa z cieciorki z natką pietruszki: bulion (200g), włoszczyzna (30g), ziemniaki (20g), cieciorka (20g), natka pietruszki (2g), II danie: ziemniaki i filet panierowany z dorsza: ziemniaki (80g), koperek (2g), dorsz (80g), (10g), jajko (10g), otręby żytnie (10g), sezam (2g), olej rzepakowy (10g), surówka z kapusty kiszonej (80g), marchewka (20g), jabłko (20g), kompot wieloowocowy (150g), Alergeny: 1,3,4,7. | Jogurtowo z musli owocowym: jogurt grecki (100g), musli (50g), banan (60g), rodzynki (5g), żurawina (5g), morela (5g), herbata owoce leśne (150g), Alergeny: 1,3,7. |
piątek | zupa mleczna: mleko 3,2% (200g), ryż (20g), kanapka: chleb kanapkowy na zakwasie (35g), masło (5g), ser biały (30g), rzodkiewka (20g), szczypior (20g ), herbata wiśniowa (150g), Alergeny: 1,3,7. | sok świeżo tłoczony(100g), gruszka (80g), Alergeny: brak. | Zupa grysikowa z natką pietruszki: włoszczyzna (40g), natka (2g), kasza manna (30g), II danie: ziemniaki i gołąbek bez zawijania w sosie pomidorowym: ziemniaki (60g), mięso wieprzowe (60g), bułka (10g), cebula (10g), jajko (20g), koncentrat pomidorowy (25g), kapusta słodka (4g) surówka: jabłko (100g), kompot wieloowocowy(150g), Alergeny: 1,3,7. | Ciasto czekoladowe z jabłkiem: mąka pszenna (50g), jajko (20g), kakao (2g)olej rzepakowy (5g), jabłka (40g), herbata malinowa (150g), Alergeny: 6, 12. |
Używane przyprawy
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu.
Informacje o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności informujemy, że w naszej kuchni są używane produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:
Lp. | Alergen wg rozporządzenia | Produkty |
---|---|---|
1. | zboża zawierające gluten | pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut |
2. | skorupiaki i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
3. | jaja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
4. | ryby i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
5. | orzeszki ziemne | arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie |
6. | soja i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
7. | mleko i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
8. | orzechy | migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy oekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie |
9. | seler i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
10. | gorczyca i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
11. | nasiona sezamu i produkty pochodne | produkty przygotowane na ich bazie |
12. | dwutlenek siarki | np. w owocach suszonych, |
13. | łubin | produkty przygotowane na ich bazie |
14. | mięczaki | produkty przygotowane na ich bazie |